Saturday, March 30, 2024

MCQ ON ANCIENT INDIAN HISTORY-22

211. What is the total number of Sanskaras?

A. 10

B. 12

C. 15

D. 16

Answer

Correct Answer: [D] 16


212. The gupta empire granted tax-free agrarian land to which of the following?

A. military officials

B. civil officials

C. brahmins

D. court scholars

Answer

Correct Answer: [C] brahmins


213. Which of the following Buddhist literature contains the Buddha’s sermons on matters of ethics and doctrine?

A. vinayaka pitaka

B. jataka stories

C. abhidamma pitaka

D. sutta pitaka

Answer

Correct Answer: [D] sutta pitaka


214. Who among the following is not related with the Philosophy of Vedanta?

A. Shakaracharya

B. Abhinav gupt

C. Ramanuja

D. Madhava

Answer

Correct Answer: [B] Abhinav gupt


215. Dynasty famous for efficient rural administration was

A. cholas

B. rashtrakutas

C. chalukyas

D. pallavas

Answer

Correct Answer: [A] cholas


216. Which of the following is not a Indus Valley Civilization site?

A. Kalibangan

B. Ropar

C. Patliputra

D. Lothal

Answer

Correct Answer: [C] Patliputra


217. From which veda sanskrit literature has begun?

A. Yajurveda

B. Atharveda

C. Samveda

D. Rigveda

Answer

Correct Answer: [D] Rigveda


218. ‘Panchtantra’ is originally written by

A. Kalidas

B. Vishnu sharma

C. Tulsidas

D. Raidas

Answer

Correct Answer: [B] Vishnu sharma


219. Which of the following is not included in ‘Chardham’?

A. Puri

B. Dwaraka

C. Mansarovar

D. Rameshwaram

Answer

Correct Answer: [C] Mansarovar


220. After how many years ‘Mahakumbh’ is held?

A. 12 years

B. 10 years

C. 9 years

D. 6 years

Answer

Correct Answer: [A] 12 years


READ MORE MCQs ON ANCIENT INDIAN HISTORY

No comments:

Post a Comment

📚 Principal & Vice Principal Practice Test | PROMISEDPAGE
PROMISEDPAGE EXCLUSIVE

Practice Test 2026

Principal & Vice Principal · UPSC / KVS / NVS / EMRS
UPSC KVS NVS EMRS

100% online · real‑time simulation — crafted by ex‑panel experts. Each test mirrors the official pattern, covers aptitude, pedagogy, leadership & administration. Detailed performance analytics & answer keys included.

Performance Appraisal, Potential Appraisal, Feedback & Counseling 🔐 Performance Appraisal, Poten...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "