Showing posts with label Previous Years Important Questions Series. Show all posts
Showing posts with label Previous Years Important Questions Series. Show all posts

Thursday, March 11, 2021

Previous Years Important Questions Series

प्रश्‍न  1– प्रकृति में सबसे अधिक मात्रा में पाए जाने वाला कार्बनिक यौगिक कौनसा है? 

उत्‍तर – सेल्‍यूलोज

प्रश्‍न 2– वृद्धावस्‍था का अध्‍ययन विज्ञान की किस शाखा के अन्‍तर्गत किया जाता है?

 उत्‍तर – जिरेन्‍टोलॉजी

प्रश्‍न 3– डोलोमाइट (CaCO3) किसका अयस्‍क है? 

उत्‍तर – कैल्सियम का

प्रश्‍न 4– खट्टे फलों में कौनसा विटामिन पाया जाता है? 

उत्‍तर – विटामिन C

प्रश्‍न 5– ध्‍वनि की तीव्रता मापने वाला यंत्र क्‍या कहलाता है? 

उत्‍तर – ऑडियोमीटर

प्रश्‍न 6– दूध का खट्टा होना किसके द्वारा होता है? 

उत्‍तर – जीवाणु द्वारा

प्रश्‍न 7 – श्‍वेत प्रकाश के वर्णक्रम (Spectrum) में प्रिज्‍म द्वारा सर्वाधिक विचलित (Deviate) होने वाला कौनसा रंग है? 

उत्‍तर – बैंगनी

प्रश्‍न 8– रेफ्रीजेरेटर में प्रशीतक (Regrigerant) क्‍या होता है? 

उत्‍तर – फ्रीयोन

प्रश्‍न 9– दूध से दही बनाने में कौनसा बैक्‍टीरिया सहायक होता है? 

उत्‍तर – लैक्‍टोबैसिलस 

प्रश्‍न 10 – मनुष्‍य के मस्तिष्‍क का सबसे बड़ा भाग क्‍या होता है? 

उत्‍तर – प्रमस्तिष्‍क (Cerebrum)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

 Question 1 - Which is the most abundant organic compound in nature?

 Answer: Cellulose

 Question 2 - Old age is studied under which branch of science?

  Answer: Gerantology

 Question 3 - Dolomite (CaCO3) is an ore of

 Answer: Calcium

 Question 4 - Which vitamin is found in citrus fruits?

 Answer - Vitamin C

 Question 5 - What is the sound intensity instrument called?

 Answer - Audiometer

 Question 6 - Who gets the milk sour?

 Answer - By bacteria

 Question 7 - Which color is the most deviated by prism in the spectrum of white light?

 Answer: Purple

 Question 8 - What is Regrigerant in Refrigerator?

 Answer: Freon

 Question 9 - Which bacteria is helpful in making curd from milk?

 Answer - Lactobacillus

 Question 10 - What is the largest part of the brain of a human?

 Answer - Cerebrum


CCS Commutation of Pension Rules 1981 MCQ Quiz Time Left: 60:00 Score: 0 Question ...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "