Thursday, March 11, 2021

Previous Years Important Questions Series

प्रश्‍न  1– प्रकृति में सबसे अधिक मात्रा में पाए जाने वाला कार्बनिक यौगिक कौनसा है? 

उत्‍तर – सेल्‍यूलोज

प्रश्‍न 2– वृद्धावस्‍था का अध्‍ययन विज्ञान की किस शाखा के अन्‍तर्गत किया जाता है?

 उत्‍तर – जिरेन्‍टोलॉजी

प्रश्‍न 3– डोलोमाइट (CaCO3) किसका अयस्‍क है? 

उत्‍तर – कैल्सियम का

प्रश्‍न 4– खट्टे फलों में कौनसा विटामिन पाया जाता है? 

उत्‍तर – विटामिन C

प्रश्‍न 5– ध्‍वनि की तीव्रता मापने वाला यंत्र क्‍या कहलाता है? 

उत्‍तर – ऑडियोमीटर

प्रश्‍न 6– दूध का खट्टा होना किसके द्वारा होता है? 

उत्‍तर – जीवाणु द्वारा

प्रश्‍न 7 – श्‍वेत प्रकाश के वर्णक्रम (Spectrum) में प्रिज्‍म द्वारा सर्वाधिक विचलित (Deviate) होने वाला कौनसा रंग है? 

उत्‍तर – बैंगनी

प्रश्‍न 8– रेफ्रीजेरेटर में प्रशीतक (Regrigerant) क्‍या होता है? 

उत्‍तर – फ्रीयोन

प्रश्‍न 9– दूध से दही बनाने में कौनसा बैक्‍टीरिया सहायक होता है? 

उत्‍तर – लैक्‍टोबैसिलस 

प्रश्‍न 10 – मनुष्‍य के मस्तिष्‍क का सबसे बड़ा भाग क्‍या होता है? 

उत्‍तर – प्रमस्तिष्‍क (Cerebrum)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

 Question 1 - Which is the most abundant organic compound in nature?

 Answer: Cellulose

 Question 2 - Old age is studied under which branch of science?

  Answer: Gerantology

 Question 3 - Dolomite (CaCO3) is an ore of

 Answer: Calcium

 Question 4 - Which vitamin is found in citrus fruits?

 Answer - Vitamin C

 Question 5 - What is the sound intensity instrument called?

 Answer - Audiometer

 Question 6 - Who gets the milk sour?

 Answer - By bacteria

 Question 7 - Which color is the most deviated by prism in the spectrum of white light?

 Answer: Purple

 Question 8 - What is Regrigerant in Refrigerator?

 Answer: Freon

 Question 9 - Which bacteria is helpful in making curd from milk?

 Answer - Lactobacillus

 Question 10 - What is the largest part of the brain of a human?

 Answer - Cerebrum


No comments:

Post a Comment

CCS Commutation of Pension Rules 1981 MCQ Quiz Time Left: 60:00 Score: 0 Question ...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "