Showing posts with label #MCQs on Print Media Journalism -5. Show all posts
Showing posts with label #MCQs on Print Media Journalism -5. Show all posts

Thursday, February 24, 2022

MCQs on Print Media Journalism -5

 1. Hard news is :

(a) Cultural news 

(b) Background information

(c) Daily public news 

(d) Box item story

Answer - (c)    

School of Distance Education

2. One or two word small headline appearing on the left hand top of the story

(a) Topline 

(b) Slug 

(c) Small head 

(d) Tophead

Answer - (b)    

3. ‘XXX’in a news copy denotes:

(a) End of the story 

(b) End of thirty words

(c) Story written by three people 

(d) Story approved by three editors

Answer - (a)    

4. Information about the publication of the newspaper such as editor, place of publication, printer, manager, press, etc. carried in the newspaper daily :

(a) Infoline 

(b) Imprintline 

(c) Byline 

(d) Logoline

Answer - (b)    

5. The main headline on the top of a page covering all columns is known as:

(a) Blurb 

(b) Lead 

(c) Banner 

(d) Blow-up

Answer - (c)    

6. Copy editor is a synonym of

(a) Sub Editor 

(b) News Editor 

(c) Copywriter 

(d) Copyholder

Answer - (a)    

7. is not a principle of page make-up.

(a) Proportion 

(b) Balance 

(c) Contrast 

(d) Five Ws

Answer - (d)    

8. Sensation is the main feature of journalism.

(a) Black 

(b) Yellow 

(c) Red 

(d) Blue

Answer - (b)    

9. Removing unwanted area of picture is called

(a) Cropping 

(b) Creeping 

(c) Crossing 

(d) Crawling

Answer - (a)    

10. …………… is not a factor in editing process

(a) Checking 

(b) Cutting 

(c) Conflict 

(d) Changing

Answer - (c)    

MCQ Quiz: Citizen's Charter of Navodaya Vidyalaya Samiti MCQ Quiz: Citizen's Charter of N...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "