Thursday, February 24, 2022

MCQs on Print Media Journalism -6

 1. The word ‘journalism’ is derived from the word ‘Diurnalis’.

(a) Latin 

(b) French 

(c) Italian 

(d) English

Answer - (a)    

2. The first press commission was appointed in

(a) 1942 

(b) 1952 

(c) 1962 

(d) 1972

Answer - (b)    

3. The Vernacular Press Act (1878) was also called

(a) Lytton’s Act 

(b) Coercive Control Law

(c) Full Control Law 

(d) Gagging Act

Answer - (d)    

4. Samachar Darpan was initiated by

(a) Raja Ram Mohan Roy 

(b) Serampore Missionaries

(c) Ambedkar 

(d) Jawaharlal Nehru

Answer - (b)    

5. Who edits local news?

(a) Sub Editor 

(b) Stringer 

(c) Bureau Chief 

(d) Assistant Editor

Answer - (a)    

6. The Chairman of Press Council of India is selected by a committee consisting of

(a) Chairman of Rajya Sabha 

(b) Speaker of Lok Sabha

(c) Person chosen by the members of the Council from among themselves 

(d) All the above

Answer - (d)    

7. Al Ameen was started by

(a) Vakkom Moulavi 

(b) N P Mohamed

(c) Mohammed Abdul Rahman 

(d) E Moidu Moulavi

Answer - (c)    

8. Which section of IPC defines the offence of defamation?

(a) 409 

(b) 499 

(c) 489 

(d) 408

Answer - (b)    

9. The Pioneer was started in Allahabad in the year

(a) 1901 

(b) 1865 

(c) 1890 

(d) 1923

Answer - (b)    

10. Name of an Indian news agency

(a) PTI 

(b) CNN 

(c) AP 

(d) AFP

Answer - (a)    

No comments:

Post a Comment

MCQ Quiz: Citizen's Charter of Navodaya Vidyalaya Samiti MCQ Quiz: Citizen's Charter of N...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "