Sunday, October 5, 2025

Fill in the Blanks Quiz: Outcomes of Democracy

Fill in the Blanks Quiz: Outcomes of Democracy

Question 1: Democracy is a better form of government because it promotes _____ among citizens.

  • a) inequality
  • b) equality
  • c) dictatorship
  • d) monarchy
Correct Answer: b) equality

Question 2: Democracy enhances the _____ of the individual.

  • a) poverty
  • b) dignity
  • c) ignorance
  • d) slavery
Correct Answer: b) dignity

Question 3: Democracy improves the quality of _____.

  • a) decision-making
  • b) corruption
  • c) inequality
  • d) conflicts
Correct Answer: a) decision-making

Question 4: Democracy provides a method to resolve _____.

  • a) peace
  • b) conflicts
  • c) harmony
  • d) unity
Correct Answer: b) conflicts

Question 5: Democracy allows room to correct _____.

  • a) successes
  • b) mistakes
  • c) achievements
  • d) victories
Correct Answer: b) mistakes

Question 6: Over a hundred countries of the world today claim and practice some kind of democratic _____.

  • a) economics
  • b) politics
  • c) culture
  • d) religion
Correct Answer: b) politics

Question 7: Democracies have formal constitutions, they hold elections, they have parties and they guarantee _____ of citizens.

  • a) rights
  • b) duties
  • c) taxes
  • d) punishments
Correct Answer: a) rights

Question 8: The most basic outcome of democracy should be that it produces a government that is accountable to the _____.

  • a) rulers
  • b) citizens
  • c) military
  • d) monarch
Correct Answer: b) citizens

Question 9: Democracy is based on the idea of deliberation and _____.

  • a) conflict
  • b) negotiation
  • c) war
  • d) dictatorship
Correct Answer: b) negotiation

Question 10: A citizen has the right and the means to examine the process of decision making. This is known as _____.

  • a) secrecy
  • b) transparency
  • c) opacity
  • d) hidden
Correct Answer: b) transparency

Question 11: Democracies look for regular, free and fair _____.

  • a) wars
  • b) elections
  • c) dictatorships
  • d) monarchies
Correct Answer: b) elections

Question 12: Democratic government is _____ government.

  • a) illegitimate
  • b) legitimate
  • c) corrupt
  • d) unresponsive
Correct Answer: b) legitimate

Question 13: Dictatorships have slightly higher rate of economic _____.

  • a) decline
  • b) growth
  • c) stagnation
  • d) recession
Correct Answer: b) growth

Question 14: Democracies are expected to reduce economic _____.

  • a) equality
  • b) disparities
  • c) growth
  • d) development
Correct Answer: b) disparities

Question 15: Democracies are based on political _____.

  • a) inequality
  • b) equality
  • c) disparity
  • d) division
Correct Answer: b) equality

Question 16: In democracies, a small number of ultra-rich enjoy a highly disproportionate share of _____ and incomes.

  • a) poverty
  • b) wealth
  • c) equality
  • d) freedom
Correct Answer: b) wealth

Question 17: Democracies do not appear to be very successful in reducing economic _____.

  • a) growth
  • b) inequalities
  • c) development
  • d) prosperity
Correct Answer: b) inequalities

Question 18: Democracies lead to peaceful and harmonious life among _____.

  • a) rulers
  • b) citizens
  • c) dictators
  • d) monarchs
Correct Answer: b) citizens

Question 19: Democracies accommodate various social _____.

  • a) unity
  • b) divisions
  • c) harmony
  • d) peace
Correct Answer: b) divisions

Question 20: Democracy is not simply rule by _____ opinion.

  • a) minority
  • b) majority
  • c) individual
  • d) elite
Correct Answer: b) majority

Question 21: Rule by majority means that in case of every decision or in case of every election, different persons and groups may and can form a _____.

  • a) minority
  • b) majority
  • c) opposition
  • d) government
Correct Answer: b) majority

Question 22: Democracy stands much superior to any other form of government in promoting dignity and _____ of the individual.

  • a) slavery
  • b) freedom
  • c) inequality
  • d) poverty
Correct Answer: b) freedom

Question 23: The passion for respect and freedom are the basis of _____.

  • a) dictatorship
  • b) democracy
  • c) monarchy
  • d) oligarchy
Correct Answer: b) democracy

Question 24: Most societies across the world were historically _____ dominated societies.

  • a) female
  • b) male
  • c) child
  • d) elderly
Correct Answer: b) male

Question 25: Democracy in India has strengthened the claims of the disadvantaged and discriminated _____ for equal status and equal opportunity.

  • a) castes
  • b) religions
  • c) genders
  • d) races
Correct Answer: a) castes

Question 26: As democracy passes one test, it produces another _____.

  • a) failure
  • b) test
  • c) success
  • d) benefit
Correct Answer: b) test

Question 27: The fact that people are complaining is itself a testimony to the success of _____.

  • a) dictatorship
  • b) democracy
  • c) monarchy
  • d) oligarchy
Correct Answer: b) democracy

Question 28: A public expression of dissatisfaction with democracy shows the success of the democratic project: it transforms people from the status of a subject into that of a _____.

  • a) ruler
  • b) citizen
  • c) slave
  • d) monarch
Correct Answer: b) citizen

Question 29: Most individuals today believe that their _____ makes a difference to the way the government is run.

  • a) complaint
  • b) vote
  • c) wealth
  • d) power
Correct Answer: b) vote

Question 30: Democracy is seen to be good in principle, but felt to be not so good in its _____.

  • a) theory
  • b) practice
  • c) ideal
  • d) concept
Correct Answer: b) practice

Question 31: Democracy is just a form of _____.

  • a) economy
  • b) government
  • c) culture
  • d) religion
Correct Answer: b) government

Question 32: Non-democratic rulers do not have to bother about deliberation in assemblies or worry about majorities and public _____.

  • a) support
  • b) opinion
  • c) approval
  • d) consensus
Correct Answer: b) opinion

Question 33: The cost of time that democracy pays is perhaps worth it because its decisions may be both more acceptable to the people and more _____.

  • a) ineffective
  • b) effective
  • c) delayed
  • d) corrupt
Correct Answer: b) effective

Question 34: Democracies have had greater success in setting up regular and free _____ and in setting up conditions for open public debate.

  • a) wars
  • b) elections
  • c) conflicts
  • d) dictatorships
Correct Answer: b) elections

Question 35: Democratic governments do not have a very good record when it comes to sharing _____ with citizens.

  • a) power
  • b) information
  • c) wealth
  • d) control
Correct Answer: b) information

Question 36: When we find significant difference in the rates of economic growth between countries under dictatorship and democracy, it is better to prefer _____.

  • a) dictatorship
  • b) democracy
  • c) monarchy
  • d) oligarchy
Correct Answer: b) democracy

Question 37: Democracies often frustrate the needs of the people and often ignore the demands of a _____ of its population.

  • a) minority
  • b) majority
  • c) elite
  • d) rich
Correct Answer: b) majority

Question 38: No society can fully and permanently resolve conflicts among different _____.

  • a) individuals
  • b) groups
  • c) rulers
  • d) leaders
Correct Answer: b) groups

Question 39: Ability to handle social differences, divisions and conflicts is thus a definite plus point of democratic _____.

  • a) failures
  • b) regimes
  • c) dictatorships
  • d) monarchies
Correct Answer: b) regimes

Question 40: If someone is barred from being in majority on the basis of birth, then the democratic rule ceases to be _____ for that person or group.

  • a) exclusive
  • b) accommodative
  • c) divisive
  • d) conflicting
Correct Answer: b) accommodative

No comments:

Post a Comment

Blood Relations Questions 26-50 Blood Relations Reasoning Questions 26-50 Direction...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "