Wednesday, July 30, 2025

Lodi Dynasty

Lodi Dynasty MCQs

Lodi Dynasty MCQs

1. To which Lodi Sultan does the given map relate and what town lies the side marked A on the map represent?[IAS (Pre) 1999]

  • (A) Bahlol Lodi, Jaunpur
  • (B) Sikandar Lodi, Aligarh
  • (C) Ibrahim Lodi, Jaunpur
  • (D) Ibrahim Lodi, Aligarh
Correct Answer: (A) Bahlol Lodi, Jaunpur

2. In which battle did Maharana Sanga defeat Ibrahim Lodi?[RAS/RTS (Pre) 2012]

  • (A) Battle of Khatoli
  • (B) Battle of Sarangpur
  • (C) Battle of Siwana
  • (D) Battle of Khanua
Correct Answer: (A) Battle of Khatoli

3. Who among the following Sultanate rulers was of Afghan origin?[UPPCS (Mains) 2016]

  • (A) Khalji
  • (B) Tughluq
  • (C) Sayyid
  • (D) Lodi
Correct Answer: (D) Lodi

4. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi?[IAS (Pre) 2006]

  • (A) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi-Bahlol Khan Lodi
  • (B) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi or Lodi Ibrahim
  • (C) Bahlol Khan Lodi or Lodi Sikandar Shah-Ibrahim Lodi or Lodi
  • (D) Bahlol Khan Lodi or Lodi Ibrahim Lodi or Lodi Sikandar Shah
Correct Answer: (C) Bahlol Khan Lodi or Lodi Sikandar Shah-Ibrahim Lodi or Lodi

5. Which of the following Sultans founded a town where now stands Agra?[44th BPSC (Pre) 2000, UPPCS (Pre) 1993]

  • (A) Muhammad-Bin-Tughluq
  • (B) Firuz Tughluq
  • (C) Bahlol Lodi
  • (D) Sikandar Lodi
Correct Answer: (D) Sikandar Lodi

6. Which medieval Sultan has the credit of founding the city of Agra and making it the capital of the Sultanate?[UPPCS (Mains) 2011]

  • (A) Iltutmish
  • (B) Muhammad-Bin-Tughluq
  • (C) Firuz Shah Tughluq
  • (D) Sikandar Lodi
Correct Answer: (D) Sikandar Lodi

7. Who among the following composed poems with the penname ‘Gulrukhi’?[UPPCS (Mains) 2015]

  • (A) Firuz Shah Tughluq
  • (B) Bahlol Lodi
  • (C) Sikandar Lodi
  • (D) Ibrahim Lodi
Correct Answer: (C) Sikandar Lodi

8. Agra city was founded by[UPPCS (Pre) 2011, 04]

  • (A) Balban
  • (B) Bahlol Lodi
  • (C) Sikandar Lodi
  • (D) Firuz Tughluq
Correct Answer: (C) Sikandar Lodi

9. Which one of the following Sultans is known for having abolished the tax on grains?[UP UDA/LDA (Spl)(Pre) 2010]

  • (A) Alauddin Khalji
  • (B) Ghiyasuddin Tughluq
  • (C) Firuz Tughluq
  • (D) Sikandar Lodi
Correct Answer: (D) Sikandar Lodi

10. Who among these was not from the Slave dynasty?[Kerala PSC (Pre) 2017]

  • (A) Balban
  • (B) Iltutmish
  • (C) Qutbuddin Aybak
  • (D) Ibrahim Lodi
Correct Answer: (D) Ibrahim Lodi

11. In which order did the following dynasties rule Delhi?
1. Khalji
2. Lodi
3. Sayyid
4. Slave
[UPPCS (Mains) 2012]

  • (A) 1, 2, 4, 3
  • (B) 1, 2, 3, 4
  • (C) 2, 3, 4, 1
  • (D) 4, 1, 3, 2
Correct Answer: (D) 4, 1, 3, 2

No comments:

Post a Comment

Social Media Share Buttons

Amendments to the Constitution of India Amendments to the Constitution of India ...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "