1. Which Sultan wanted to launch a new religion but Ulemas opposed the move? [Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]
(A) Balban
(B) Alauddin
(C) Muhammad Tughluq
(D) Iltutmish
Correct Answer: (B) Alauddin
2. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great? [UP Lower Sub. (Pre) 2008]
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Correct Answer: (B) Alauddin Khalji
3. ‘When he attained Kingship, he was fully independent of from rules and orders of Shariat’. For which Sultan Barani made this statement? [46th BPSC (Pre) 2004]
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Muhammad Tughluq
Correct Answer: (C) Alauddin Khalji
4. Which dynasty of Delhi Sultanate ruled for the shortest period? [MPPCS (Pre) 2017]
(A) Khilji
(B) Tughlaq
(C) Sayyid
(D) Lodi
Correct Answer: (A) Khilji
5. Who among army-commanders of Alauddin Khalji died fighting against Mongols? [41st BPSC (Pre) 1996]
(A) Zafar Khan
(B) Nusrat Khan
(C) Alp Khan
(D) Ulugh Khan
Correct Answer: (A) Zafar Khan
6. Padmini is associated with Ala-ud-Din’s conquest of Chittor. She was the wife of [43rd BPSC (Pre) 1999]
(A) Maharana Pratap Singh
(B) Ranjit Singh
(C) Raja Man Singh
(D) Rana Ratan Singh
Correct Answer: (D) Rana Ratan Singh
7. Who was the ruler of Devagiri at the time of Alauddin Khalji’s invasion? [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011, 47th BPSC (Pre) 2005]
(A) Ramachandra Dev
(B) Prataprudra Dev
(C) Malik Kafur
(D) Rana Ratan Singh
Correct Answer: (A) Ramachandra Dev
8. Whose army was defeated by the army of Kakatiya rulers in 1303 at Warangal? [UPPCS (Pre) 2017]
(A) of Iltutmish
(B) of Balban
(C) of Alauddin Khalji
(D) of Muhammad Tughluq
Correct Answer: (C) of Alauddin Khalji
9. During the regime of which Sultan was the Khalisa land developed on a large scale? [39th BPSC (Pre) 1994]
(A) Ghiyasuddin Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Shah Tughluq
Correct Answer: (B) Alauddin Khalji
10. The Sultan who is said to have raised the land revenue to one-half of the produce was [Jharkhand PCS (Pre) 2013]
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Tughluq
Correct Answer: (B) Alauddin Khalji
11. Which of the following Sultans introduced ‘Market Reforms’? [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2018, MPPCS (Pre) 2014]
(A) Jalaluddin Khalji
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad Tughluq
(D) Balban
Correct Answer: (B) Alauddin Khalji
12. Who of the following Muslim rulers enforced a strict price control system during his time? [UPPSC (GIC) 2010, UP Lower Sub. (Pre) 1998, 2004]
(A) Alauddin Khalji
(B) Iltutmish
(C) Muhammad Tughluq
(D) Sher Shah Suri
Correct Answer: (A) Alauddin Khalji
13. The market control system was introduced by [Kerala PSC (Pre) 2017, UPPCS (Pre) 1992]
(A) Ghiyasuddin Tughluq
(B) Jalaluddin Khalji
(C) Alauddin Khalji
(D) Balban
Correct Answer: (C) Alauddin Khalji
14. Which one of the following Kings of the medieval India began the ‘Public Distribution System’? [Tripura PSC (Pre) 2017, UPPCS (Mains) 2010]
(A) Alauddin Khalji
(B) Balban
(C) Firuz Shah Tughluq
(D) Muhammad-Bin-Tughluq
Correct Answer: (A) Alauddin Khalji
15. Which Sultan of Delhi was the first to charge ‘Ghari’ or House-tax? [UPPCS (Mains) 2011]
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Shah Tughluq
Correct Answer: (B) Alauddin Khalji
16. What was the boundary between the Delhi Sultan and Mongols during the period of Alauddin Khalji after 1306 A.D.? [UPPCS (Pre) 2014]
(A) Byas
(B) Ravi
(C) Indus
(D) Sutlej
Correct Answer: (B) Ravi
17. Consider the map given below. The route indicated on the map was followed, during the course of his military exploits, by [IAS (Pre) 1995]
(A) Chandragupta-II
(B) Harshavardhana
(C) Rajendra Chola
(D) Malik Kafur
Correct Answer: (D) Malik Kafur
18. Consider the following statement with Alauddin Khalji. 1. He collected revenue by measuring the cultivated land. 2. He enforced revenue measures in his entire empire. 3. He abolished the powers of provincial Governors. Select the correct answer from the coding scheme given below. [UPPCS (Pre) 1994]
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Correct Answer: (C) 1 and 3
19. Assertion (A): Alauddin’s Deccan expeditions were financial ventures. Reason (R): He wanted to annex the Deccan States. [UPPCS (Pre) 1997]
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Correct Answer: (C) (A) is true, but (R) is false
20. Assertion (A): Alauddin Khalji introduced price control in Delhi. Reason (R): He wanted to pay lower wages to the artisans building his palaces in Delhi. [UPPCS (Mains) 2005]
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)
No comments:
Post a Comment