Showing posts with label #Verbal Reasoning Quiz with Seating Diagrams. Show all posts
Showing posts with label #Verbal Reasoning Quiz with Seating Diagrams. Show all posts

Tuesday, October 14, 2025

Verbal Reasoning Quiz with Seating Diagrams

Verbal Reasoning Quiz with Seating Diagrams

Set 41

Eight persons namely Hetav, Herin, Hevin, Himan, Hiran, Hiyan, Henik, and Herat are sitting in a square table in such a way that four of them sit at the corner of the table and four of them sit at the middle of the table. The persons sitting at the corner of the table are facing away from the centre, and the persons sitting at the middle of the table are facing towards the centre. Each of them likes different chocolates among Milky Bar, Munch, Perk, Kitkat, 5 Star, Dairy Milk, Barone, and Bournville. All the above information is not necessarily in the same order. Herin and Hetav are facing the same direction. Herat sits third to the right of Hetav. The one who likes Munch and the one who likes Milky Bar are facing each other. Hiyan likes Perk and sits second to the right of the one who likes Barone. Herat and Himan sit opposite to each other but do not face each other. Henik sits to the immediate right of the one who likes Milky Bar and to the immediate left of the one who likes 5 Star chocolates. The one who likes Bournville sits third to the left of the one who likes Kitkat. Hiran sits third to the right of the one who likes Dairy Milk. Herin is an immediate neighbor of the one who likes Barone. The one who sits to the immediate right of Herat does not like Bournville.

201. Who sits second to the right of the one who likes Kitkat?

Correct Answer: A. Herin

202. Who among the following likes 5 Star chocolate?

Correct Answer: A. Hevin

203. Who among the following likes Bournville chocolate?

Correct Answer: B. Hiran

204. Who among the following persons are facing each other?

Correct Answer: E. None of these

205. Who sits third to the right of Henik?

Correct Answer: A. The one who likes Bournville

Set 42

Seven persons – Naina, Shalu, Amar, Rohan, Doshi, Brij, and Vinod, are sitting on a bench in a church, facing south. Each of them has a different profession – Manager, Engineer, Boxer, Politician, Singer, Painter, and Actor. Amar sits second to the right of Vinod. Brij is not a Boxer. There is one person sitting between Amar and Rohan. Naina is an immediate neighbour of Doshi, who sits at an extreme end. The one who is an Engineer sits third to the left of Shalu, who is a Painter. Vinod sits third from the left end. The one who is a Singer sits at an extreme end and is an immediate neighbor of Shalu. The one who is an Actor sits second to the left of Rohan. Naina is neither Manager nor Boxer.

206. Who among the following is a Politician?

Correct Answer: D. Amar

207. What is the profession of the one who sits in the middle of the row?

Correct Answer: A. Boxer

208. Who among the following sits third to the left of the one who is an Actor?

Correct Answer: B. No one

209. How many person(s) sit between Shalu and Naina?

Correct Answer: C. Two

210. Which of the following combinations is/are correct?

Correct Answer: E. None is correct

Set 43

Eight persons – Ankit, Kavit, Manit, Vinit, Charit, Sumit, Ganit, and Ronit are sitting in a straight line (but not necessarily in the same order) such that three of them are facing south and the rest of them are facing north. Each of them works in a different bank – SBI, UCO, PNB, BOB, SEBI, RBI, BOI, and NHB (but not necessarily in the same order). Four persons sit between Ronit and Charit, who works in RBI. Sumit sits to the right of Manit, who works in BOI. Ganit and Charit face opposite directions to each other. The one who is sitting on the immediate right of Vinit works in NHB. Kavit sits third from one of the extreme ends of the row. Ronit sits third to the right of Manit. The one who works in PNB sits immediately to the right of the one who works in UCO. Manit doesn’t face north direction. Ganit is an immediate neighbor of Manit and Charit both. Vinit sits second to the right of Ganit. Manit sits on the immediate left of Kavit. The one who works in SBI sits at an extreme end. The one who works in BOB sits between Charit and Ankit. Sumit does not work in PNB.

211. Kavit works in which of the following banks?

Correct Answer: B. PNB

212. Which of the following combinations is correct?

Correct Answer: D. Ronit – NHB – North

213. How many person(s) sit between Charit and Sumit?

Correct Answer: D. Three

214. What is the position of the one who works in BOB with respect to the one who works in PNB?

Correct Answer: B. Fourth to the left

215. Who among the following works in SEBI?

Correct Answer: D. Sumit

Set 44

Eight persons – Mona, Moti, Meera, Mali, Mitra, Mansi, Megha, and Mrig, were sitting in a circle facing towards the center. Each of them was born in a different city – Shimla, Manali, Agra, Nanital, Pune, Goa, Mumbai, and Delhi, but not necessarily in the same order. Two persons were sitting between the one who was born in Nanital and Mitra. Mona was born in Shimla and sits opposite to Mitra. The one who was born in Pune sits opposite to Mali. Mrig was born in Mumbai and sits second to the right of the one who was born in Nanital. Meera was born in Pune and was an immediate neighbor of the one who was born in Goa. Megha sits third to the right of Moti. Mali was born in Nanital. The one who was born in Delhi sits adjacent to the one who was born in Nanital. Mitra was born in Manali, and Megha was born in Delhi.

216. Mansi was born in which of the following cities?

Correct Answer: D. Goa

217. Who among the following was sitting third to the right of Megha?

Correct Answer: C. Moti

218. Who among the following was born in Agra?

Correct Answer: A. Moti

219. Who among the following was sitting in front of Moti?

Correct Answer: E. Both option A and D

220. What is the position of Meera with respect to the one who was born in Shimla?

Correct Answer: B. Third to the right

Set 45

Eight persons – Doly, Lali, Mona, Joya, Pinu, Usha, Chaya, and Tara, are sitting in a straight line but not necessarily in the same order such that some of these persons are facing south while some are facing north. Doly faces north. Mona sits third to the left of Usha. Pinu sits third to the right of Mona. Joya sits to the immediate right of Pinu. Joya does not sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between Chaya and Lali. Pinu sits second to the left of Chaya. Tara sits second to the right of Joya. Both the immediate neighbours of Mona face the opposite direction. Tara faces the same direction as Joya, and Doly faces the same direction as Chaya. Usha sits at one of the extreme ends of the line.

221. Who among the following is sitting second to the right of Mona?

Correct Answer: C. Pinu

222. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: D. Lali

223. How many person(s) sit between Joya and Doly?

Correct Answer: A. Three

224. How many persons are facing north direction?

Correct Answer: C. Four

225. Who among the following is sitting third to the left of Lali?

Correct Answer: D. No one
Verbal Reasoning Quiz with Seating Diagrams

Verbal Reasoning Quiz with Seating Diagrams

Set 36

Six friends Prakash, Qadir, Rithesh, Surya, Tarini, and Umesh are sitting around a square table. All of them belong to different professions among Engineer, Doctor, Scientist, Banker, Lawyer, and Teacher, but not necessarily in the same order. Some of them are facing inside, and some are facing outside. Four of them are sitting at the corners of the table, and two are sitting on the opposite edges of the table. Not more than two consecutive sitting persons are facing the same direction. Tarini, whose profession is Scientist, sits second to the left of Qadir and to the left of the person whose profession is Lawyer. Qadir sits at a corner and is facing away from the centre of the table. The person sitting to the immediate right of Qadir is sitting at the corner of the table. Umesh, who is not the immediate neighbor of Qadir, is facing the person whose profession is Doctor. Surya, whose profession is Teacher, is an immediate neighbor of the person whose profession is Lawyer. Surya is not the immediate neighbor of Tarini. Rithesh is not sitting at the edge of the table. The immediate neighbors of Prakash are facing different directions. The one whose profession is Scientist is not sitting to the immediate right of the person whose profession is Banker. The person whose profession is Banker does not sit at the edge of the table. The persons sitting at the edges are facing towards each other.

176. Who is sitting to the immediate left of Prakash?

Correct Answer: D. Rithesh

177. What is the profession of Rithesh?

Correct Answer: A. Banker

178. Who is sitting to the immediate right of Surya?

Correct Answer: D. The one who is Lawyer

179. Who is Doctor?

Correct Answer: C. Prakash

180. Who is sitting to the immediate right of the person whose profession is Engineer?

Correct Answer: B. Tarini

Set 37

Ten people - A, B, C, D, E, P, Q, R, S, and T are sitting in two parallel rows, but not necessarily in the same order. Four of them like white colour, four of them like black colour, and two like red colour. No two people who like the same colour sit opposite or next to each other. Row 1 consists of A, B, C, D, E, but not necessarily in the same order, and Row 2 consists of P, Q, R, S, and T, but not necessarily in the same order. People sitting in both rows face each other. T is an immediate neighbour of R. People who like red colour do not sit in the same row. Two people sit between Q and T. E sits third to the right of B. A does not like black colour. The person who likes red colour is not an immediate neighbour of D. The person facing B and sitting next to him both like black colour. D does not face P. People liking red colour sit at extreme ends of the rows. R sits at one of the extreme ends. People who like red colour do not face each other. Q does not like red colour. S and A like the same colour. B likes red colour.

181. Find the odd one out?

Correct Answer: A. B

182. Which of the following pair face the one who likes red?

Correct Answer: B. A, P

183. A is related to C and E in some way; in the same way, S is related to P and Q, then E is related to whom following the same pattern?

Correct Answer: D. D, C

184. Which of the following is not false?

Correct Answer: C. Q-White

185. Find the wrong pair?

Correct Answer: D. B, Q

Set 38

Eight persons are sitting on two parallel benches, namely Bench 1 and Bench 2, each with four persons on a bench. The persons who are sitting on Bench 1 face north, and those on Bench 2 face south, such that each person on both benches faces each other. Gayu faces Hina, who does not sit at any of the extreme ends. Ela and Bani neither sit in the same row nor face each other. Hina sits second to the right of Dia. Fiza sits in the same row in which Ela sits. Bani faces the person who is second to the right of Ahana. Caira sits on Bench 1.

186. Who among the following faces Ela?

Correct Answer: D. Dia

187. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. Gayu

188. Which of the following pairs consist of persons who sit at the extreme ends?

Correct Answer: C. Ela - Caira

189. What is the position of Fiza with respect to Ahana?

Correct Answer: B. Second to the right

190. In which of the following pairs, persons do not face each other?

Correct Answer: A. Bani - Fiza

Set 39

Eight persons – Heer, Rani, Nora, Anup, Doha, Mrig, Gaur, and Shera are sitting around a square table such that four persons sit on the four corners of the table facing towards the center, and the rest of the four persons sit on the middle of the sides facing away from the centre. Gaur neither sits at a corner nor opposite to Shera. Nora sits third to the left of Rani. Only two persons sit between Mrig and Shera, who sits immediate left of Nora. Anup sits second to the left of Heer, who sits third left of Gaur.

191. Who among the following sits in front of Anup?

Correct Answer: B. Gaur

192. How many person(s) sit between Rani and Shera, when counted from the right of Shera?

Correct Answer: B. Two

193. If the names of all the persons are arranged according to the order in which they will appear in a dictionary in anticlockwise order starting from Anup, then the position of how many person(s) will remain unchanged excluding Anup?

Correct Answer: D. None

194. Who among the following sits third to the left of Doha?

Correct Answer: C. Heer

195. Who among the following sits second to the right of Mrig?

Correct Answer: A. Nora

Set 40

A row of persons facing north direction consists of an equal number of boys and girls such that boys are sitting at the extreme ends. All the boys except one sit at even positions, and all the girls except one sit at odd positions. The extreme left end of the row is positioned as 1, and the place immediately next to it as 2, and so on. There is no one to the left of A, who is fourth to the left of J, who is immediately left of W. P sits at an extreme end and is third to the right of F, who is a girl. Only three boys are there to the right of U, who is a girl. T and O are immediate neighbours, and T is to the immediate left of P, with T being a girl. Only two persons are between W and F. H, who is not a boy, is sitting adjacent to A and X. Z is fourth to the right of B, who is on the immediate right of X.

196. Which of the following girls sit at an even-numbered position?

Correct Answer: C. H

197. How many girls sit between X and O?

Correct Answer: B. Three

198. Which of the following is an immediate neighbour of B and W?

Correct Answer: D. J

199. How many boys and girls are there in the row?

Correct Answer: A. 6 boys, 6 girls

200. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: C. O

Inequality Reasoning Questions Inequality Reasoning Questions Questions 46-5...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "