Showing posts with label #Shaiva. Show all posts
Showing posts with label #Shaiva. Show all posts

Tuesday, June 18, 2024

6. Shaiva, Bhagavata Religion

1. Ardhanarisvara, a figure of half Shiva and half Parvati, represents [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Union of male and female

(B) Union of God and Goddess

(C) Union of God with his Shakti

(D) None of the above

👁Answer

Correct Answer: (C) Union of God with his Shakti


2. Who were Nayanars? [UP UDA/LDA (Pre) 2006]

(A) Shaiva

(B) Shakta

(C) Vaishnava

(D) Suryopasaka

👁Answer

Correct Answer: (A) Shaiva


3. According to ancient Indian cosmogonic ideas, the sequential order of the cycle of four epochs (yugas) is [IAS (Pre) 1996]

(A) Dvapara, Krita, Treta and Kali

(B) Krita, Dvapara, Treta and Kali

(C) Krita, Treta, Dvapara and Kali

(D) Treta, Dvapara, Kali and Krita

👁Answer

Correct Answer: (C) Krita, Treta, Dvapara and Kali


4. Which one of the following was a Shaiva sect in ancient India? [IAS (Pre) 1996]

(A) Ajivika

(B) Mattamayura

(C) Mayamata

(D) Isanasivagurudeva Paddhati

👁Answer

Correct Answer: (B) Mattamayura


5. Who were the ‘Nayanars’? [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Vaishnavites

(B) Shaivites

(C) Shaktas

(D) Sun worshippers

👁Answer

Correct Answer: (B) Shaivites


6. Who among the following was not an ‘Alvar Saint’? [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Poigai

(B) Tirugyan

(C) Pudam

(D) Thirumangai

👁Answer

Correct Answer: (B) Tirugyan


7. Who contributes the most in the development of Bhagavata sect? [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Persian

(B) Indo-Greek people

(C) Kushan

(D) Gupta

👁Answer

Correct Answer: (D) Gupta


8. The originator of Bhagavata Religion was [RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Janak

(B) Krishna

(C) Yagyavalkya

(D) Surdas

👁Answer

Correct Answer: (B) Krishna


9. Which of the following epic has primarily mentioned Krishna, son of Devaki? [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Mahabharata

(B) Chandogya Upanishad

(C) Ashtadhyayi

(D) Bhagavata Purana

👁Answer

Correct Answer: (B) Chandogya Upanishad


10. Who were the first to worship Vasudeva Krishna? [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Bhagavatas

(B) Vedic Aryans

(C) Tamilians

(D) Abhirs

👁Answer

Correct Answer: (A) Bhagavatas


11. Who among the following deities is represented in art as holding the plough? [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Krishna

(B) Balarama

(C) Kartikeya

(D) Maitreya

👁Answer

Correct Answer: (B) Balarama


12. The number of forms of bhakti in the Bhagavata cult is [UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) 7

(B) 8

(C) 9

(D) 10

👁Answer

Correct Answer: (C) 9


13. The Besanagar inscription of Heliodorus is associated with [IAS (Pre) 1998]

(A) Sankarshan and Vasudeva

(B) Sankarshan and Pradyumna

(C) Sankarshan, Pradyumna and Vasudeva

(D) Only Vasudeva

👁Answer

Correct Answer: (D) Only Vasudeva


14. The earliest archival evidence related to Bhagavat Religion is [UPPCS (Spl) (Mains) 2008]

(A) Allahabad’s inscription of Samudragupta

(B) Besnagar’s inscription of Heliodorus

(C) Bhitri’s inscription of Skanda Gupta

(D) Mehrauli’s pillar inscription

👁Answer

Correct Answer: (B) Besnagar’s inscription of Heliodorus


15. The earliest known epigraphic evidence of Bhagvatism is [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Prayaga Prashasti of Samudra Gupta

(B) Nasik inscription of Gautami Balshri

(C) Garuda column at Besnagar

(D) Ayodhya inscription of Dhanadeva

👁Answer

Correct Answer: (C) Garuda column at Besnagar


16. Heliodorus of ‘Besanagar inscription’ was a resident of [UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) Pushkalavati

(B) Takshila (Taxila)

(C) Sakala

(D) Mathura

👁Answer

Correct Answer: (B) Takshila (Taxila)


17. Which incarnation of Vishnu is depicted as saving the Earth from the Sea? [UP UDA/LDA (Pre) 2010 UP UDA/LDA (Spl)(Mains) 2010]

(A) Kachhapa

(B) Matsya

(C) Varaha

(D) Narsingh

👁Answer

Correct Answer: (C) Varaha


18. Which one of the following is the distinctive features of a nastika and astika system in India? [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Belief in the existence of God

(B) Belief in the doctrine of rebirth

(C) Belief in the authenticity of the Vedas

(D) Belief in the existence of heaven and hell

👁Answer

Correct Answer: (C) Belief in the authenticity of the Vedas


19. Which one of the following gives equal importance to Jnana, Karma and Bhakti as a means of liberation? [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Advaita Vedanta

(B) Vishistadvaitvad Vedanta

(C) Bhagavad Gita

(D) Mimamsa

👁Answer

Correct Answer: (C) Bhagavad Gita


20. Which one of the following is not included in ‘Prasthan trayi’? [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Bhagavata

(B) Bhagavad Gita

(C) Brahma Sutra

(D) Upanishad

👁Answer

Correct Answer: (A) Bhagavata


21. The ancient place where the narration of entire Mahabharata was read in the conference of 60,000 hermits [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Ahichhatra

(B) Hastinapur

(C) Kampilya

(D) Naimisharanya

👁Answer

Correct Answer: (D) Naimisharanya


22. Which Kand of Ramayana describes the first meeting of Rama and Hanumana? [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Kishkindha Kand

(B) Sunder Kand

(C) Bal Kand

(D) None of the above

👁Answer

Correct Answer: (A) Kishkindha Kand


23. The Rathyatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity? [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Lord Rama

(B) Lord Vishnu

(C) Lord Jagannath

(D) Lord Shiva

👁Answer

Correct Answer: (C) Lord Jagannath


24. Kumbh Mela at Nasik is held on which of the following river bank? [Punjab PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2003]

(A) Tapti River

(B) Narmada River

(C) Koyna River

(D) Godavari River

👁Answer

Correct Answer: (D) Godavari River


25. In context of Indian culture who among the following is called Ananga? [Chhattisgarh PCS (Pre) 2016]

(A) Shiva

(B) Krishna

(C) Kama

(D) Laxman

👁Answer

Correct Answer: (C) Kama


26. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. [MPPCS (Spl)(Pre) 2004]

List-I

(a) Jainism

(b) Hinduism

(c) Islam

(d) Christianity

List-II

1. Madina

2. Vatican

3. Pavapuri

4. Varanasi

Code

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 1 4 2

(B) 1 2 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 2 3 1 4

👁Answer

Correct Answer: (C) 3 4 1 2


Verbal Reasoning Quiz (Sets 6-10) Verbal Reasoning Quiz (Sets 6-10) Sco...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "