Showing posts with label #Quiz: Print Culture and the Modern World. Show all posts
Showing posts with label #Quiz: Print Culture and the Modern World. Show all posts

Friday, October 3, 2025

Quiz: Print Culture and the Modern World

Quiz: Print Culture and the Modern World

Test your knowledge with these 30 fill-in-the-blank questions based on the chapter. Click the button to reveal the answer!

Question 1: The chapter discusses the development of print from its beginnings in East Asia to its expansion in _____ and in India.

Answer: Europe

Question 2: The earliest kind of print technology was developed in China, _____ and Korea.

Answer: Japan

Question 3: From AD _____ onwards, books in China were printed by rubbing paper against the inked surface of woodblocks.

Answer: 594

Question 4: The traditional Chinese ‘accordion book’ was folded and stitched at the _____.

Answer: side

Question 5: The imperial state in China was the major producer of printed material because it recruited personnel through civil service _____.

Answer: examinations

Question 6: By the seventeenth century, as urban culture bloomed in China, the uses of print _____.

Answer: diversified

Question 7: Rich women in China began to read, and many women began publishing their _____ and plays.

Answer: poetry

Question 8: Western printing techniques and mechanical presses were imported in the late _____ century as Western powers established their outposts in China.

Answer: nineteenth

Question 9: _____ became the hub of the new print culture in China, catering to the Western-style schools.

Answer: Shanghai

Question 10: Buddhist missionaries from China introduced hand-printing technology into Japan around AD _____ -770.

Answer: 768

Question 11: The oldest Japanese book, printed in AD 868, is the Buddhist _____ Sutra.

Answer: Diamond

Question 12: In medieval Japan, poets and prose writers were regularly published, and books were cheap and _____.

Answer: abundant

Question 13: In the late eighteenth century, in the flourishing urban circles at Edo (later to be known as _____ ), illustrated collections of paintings depicted an elegant urban culture.

Answer: Tokyo

Question 14: Kitagawa Utamaro was widely known for his contributions to an art form called _____ (‘pictures of the floating world’).

Answer: ukiyo

Question 15: In the eleventh century, Chinese paper reached Europe via the _____ route.

Answer: silk

Question 16: In 1295, _____ Polo, a great explorer, returned to Italy after many years of exploration in China.

Answer: Marco

Question 17: Luxury editions were still handwritten on very expensive _____, meant for aristocratic circles and rich monastic libraries.

Answer: vellum

Question 18: By the early fifteenth century, woodblocks were being widely used in Europe to print textiles, playing cards, and religious pictures with simple, brief _____.

Answer: texts

Question 19: The breakthrough in print technology occurred at Strasbourg, Germany, where Johann _____ developed the first-known printing press in the 1430s.

Answer: Gutenberg

Question 20: Gutenberg was the son of a _____ and grew up on a large agricultural estate.

Answer: merchant

Question 21: The first book Gutenberg printed was the _____.

Answer: Bible

Question 22: About _____ copies of the Bible were printed by Gutenberg, and it took three years to produce them.

Answer: 180

Question 23: In the hundred years between 1450 and 1550, printing presses were set up in most countries of _____.

Answer: Europe

Question 24: The second half of the fifteenth century saw _____ million copies of printed books flooding the markets in Europe.

Answer: 20

Question 25: This shift from hand printing to mechanical printing led to the print _____.

Answer: revolution

Question 26: With the printing press, a new reading _____ emerged.

Answer: public

Question 27: Printing reduced the _____ of books.

Answer: cost

Question 28: Before the age of print, books were not only expensive but they could not be produced in sufficient _____.

Answer: numbers

Question 29: Printers began publishing popular ballads and folk tales, and such books would be profusely illustrated with _____.

Answer: pictures

Question 30: Oral culture thus entered print and printed material was orally _____.

Answer: transmitted

MCQ Quiz: Citizen's Charter of Navodaya Vidyalaya Samiti MCQ Quiz: Citizen's Charter of N...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "