Showing posts with label #MCQs on Govt. Schemes & Policies - 5. Show all posts
Showing posts with label #MCQs on Govt. Schemes & Policies - 5. Show all posts

Tuesday, August 1, 2023

MCQs on Govt. Schemes & Policies - 5

 1. The Stand up India scheme support entrepreneurship among

(a) SC Community

(b) ST Community

(c) Women

(d) All the above

Answer - (d)    

2. Beti Bachao, Beti Padhao Yojana was launched on

(a) 21 March 2014

(b) 22 January 2015

(c) 2 October 2015

(d) 15 August 2014

Answer - (b)    

3. The IRDP scheme was merged with

(a) Jawahar Rozgar Yojana

(b) Employment Guarantee Scheme

(c) Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana

(d) RLEGP

Answer - (c)    

4. Which is considered as the largest integrated family & community welfare scheme in the world

(a) Ajeevika

(b) ICDS

(c) Indira Awaas Yojana

(d) VAMBAY

Answer - (b)    

5. The rural development programme, Sansad Adarsh Gram Yojana was launched on the birth anniversary of 

(a) Shyama Prasad Mukherji

(b) A B Vajpayee

(c) Jayaprakash Narayan

(d) Deen Dayal Upadhyaya

Answer - (c)    

6. The objective of which scheme is to bring the assisted poor families above the poverty line by ensuring appreciable sustained level of income over a period of time

(a) JRY

(b) SGSY

(c) EAS

(d) RLEGP

Answer - (b)    

7. Mate is the work site supervisor in

(a) IRDP

(b) EAS

(c) MGNREGS

(d) RLEGP

Answer - (c)    

8. The schemes of Employment Assurance Scheme & the Jawahar Gram Samridhi Yojana were merged into  

(a) JRY

(b) PMGY

(c) PMRY

(d) SGRY

Answer - (d)    

9. The objective of which scheme is to provide self employment to learnes jobless youth and women

(a) PMRY

(b) SGRY

(c) PMGY

(d) SGSY

Answer - (a)    

10. Antyodaya Anna Yojana was launched on 

(a) October 2, 2001

(b) December 25, 2000

(c) August 15, 2002

(d) January 26, 2000

Answer - (b)    

MCQ Quiz: Citizen's Charter of Navodaya Vidyalaya Samiti MCQ Quiz: Citizen's Charter of N...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "