Showing posts with label #CENSUS 2011 MCQs. Show all posts
Showing posts with label #CENSUS 2011 MCQs. Show all posts

Wednesday, September 8, 2021

CENSUS 2011 MCQs

 1.  As per 2011census, the State in India with the largest rural population ?

(1) Madhya Pradesh

(2)Maharashtra

(3)Punjab

(4)Uttar Pradesh

Correct Answer: Uttar Pradesh

2. As per 2011 Census, the State in India with the highest urban population ?

(1) Madhya Pradesh

(2) Maharashtra

(3)Punjab

(4)Uttar Pradesh

Correct  Answer: Maharashtra

3. According to 2011 Census, the rural population of India comprises ? 

(1) 62.84%

(2)64.84%

(3) 66.84%

(4)68.84%

Correct Answer: 68.84%

4. 2011 Census covered how many districts in India ?

(1)  610

(2)  620

(3)  630

(4)  640

Correct Answere:640

5. As per 2011 census, the literacy rate among Indians ?

(1)67.04%

(2)68.04%

(3)71.04%

(4)74.04%

Correct Answer: 74.04%

6. According to 2011 census, the literacy rate of India ?

(1)70.04

(2)71.04

(3)74.04

(4)76.04

Correct Answer: 74.04

7. According to 2011 census, the Union Territory of India with lowest literacy rate ?

(1)Andaman & Nicobar Islands

(2)Chandigarh

(3)Dadra & Nagar Haveli

(4)Puducherry

Correct Answer: Dadra & Nagar Haveli

 8. According to 2011 census, the literacy rate among women in India ?

(1) 65.46

(2) 66.46

(3)67.46

(4)62.46

Correct Answer: 65.46

9. According to 2011 census, the literacy rate among men in India ? 

(1) 82.14

(2)84.14

(3)85.14

(4) 86.14

Correct Answer: 82.14

10. According to 2011 census, the most populous India city ?

(1)  Banglore

(2)  Calcutta

(3)  Delhi

(4)  Mumbai

Correct Answer: Mumbai

11.  As per 2011 census, the literacy rate in India is ?

(1)71.04%

(2)72.04%

(3)73.04%

(4)74.04%

Correct Answer:74.04%

12. As per 2011 census, the number of women per 1,000 men in India is ?

(1) 920

(2)930

(3)940

(4)950

Correct Answere:940

13. As per 2011 census, the percent of urban population in total population in India ?

(1)31.36%

(2)33.36%

(3)35.36%

(4)37.36%

Correct Answer: 31.36%

14. The National Commission on population is headed by ?

(1)  Prime Minister

(2)  President

(3)  Home Minister

(4)   Registrar General of India 

Correct Answer: Prime Minister

15. As compared to Census 2001, which are the 3 states to have recorded major decline in the sex ration ?

(1)  J & K, Bihar, Gujarat

(2)  J & K, Bihar, UP

(3)  Punjab, Haryana, Assam

(4)   Punjab, Haryana, Rajasthan

Correct Answer: J & K, Bihar, Gujarat

16. 201-2011 is the first decade, with the exception of __, to add lesser population compared to the previous decade ?

(1)  1900-1910

(2)  1870-1880

(3)  1911-1921

(4)  1921-1931

Correct Answer: 1911-1921

17. __is the Census Commissioner, under whose guidance the 2011 Census has been conducted ?

(1)  D K Sikri

(2)  J K Banthia

(3)  Dr C Chandramouli

(4)  Dr M Vijayanunni

Correct Answer :Dr C Chandramouli

18.2011 Census is India's ___ Census since independence and__ since 1872 ?

(1)  7th, 15th

(2)  15th, 30th

(3)  8th, 10th

(4)  6th, 16th

Correct Answer: 7th, 15th

19. The latest child sex ratio ___, is the lowest since independence ? 

(1) 900 : 1000

(2)  916 : 1000

(3)  914 : 1000

(4)  920 : 1000

Correct Answer: 914 : 1000

20.Debang Valley, Arunachal Pradesh and Samba Valley J & K have ?

(1)  Least population density

(2)  Least adult sex ratio

(3)  Least female literacy

(4)  Least child sex ratio

Correct Answer: Least population density

21.Which among the following pairs is/are not correctly matched ?

(1)  Mizoram : Highest child sex ratio

(2)  Haryana : Lowest child sex ratio

(3)  Kerala : Highest literacy rate

(4)  Nagaland : Highest decennial growth

Correct Answer: Nagaland : Highest decennial growth 

22. __ was the Mascot of 2011 Indian Census ?

(1)  A woman enumerator

(2)  A helping hand symbol

(3)  A child and mother

(4)  A teddy bear

Correct Answer: A woman enumerator

23.  The slogan of Census 2011 was ?

(1)One Census, Million Future

(2) Our Census, Million Future

(3) One Census, One Future

(4)Our Census, Our Future

Correct Answer: Our Census, Our Future

24. __is also called the “Year of Great Divide” in the demographic history of India ?

(1)1921

(2)1901

(3)1931

(4) 2011

Correct Answer: 1921

25.  Along with the highest sex ratio, Kerala also has the dubious distinction of highest ?

(1)Transgenders

(2) Greying population

(3)Handicapped population

(4) Child marriages

Correct Answer: Greying population

26. The first ever Census in modern human history was conducted by ?

(1)  U K

(2)  America

(3)  New Zealand

(4)  India

Correct Answer: America

27. The decadal growth of population for India as whole declined from__ in 1981-91 to __in 2001 – 11 ?

(1) 23.87, 17.61

(2)17.61 , 10.61

(3)20.87, 10.61

(4) 17.09, 9.61

Correct Answer: 23.87, 17.61

28. The Scheduled Castes and the Scheduled Tribes Constitute_ and __% of the Indian population ?

(1)8.2%, 16.2%

(2)16.2%, 20.2%

(3)20.2%, 16.2%

(4)16.2%, 8.2%

Correct Answer: 16.2%, 8.2%

29. Prior to 2011 the caste census was last conducted in the year ? 

(1) 1911

(2)  1921

(3)  1931

(4)  1951

Correct Answer: 1931

30. The First Registrar General and Census Commissioner of Independent India was ?

(1)  M W M Yeatts

(2)  J H Hutton

(3)  J T Marten

(4)  E A Gait

Correct Answer: M W M Yeatts

31. The First Indian Registrar General and Census Commissioner of Independent India was ?

(1) Ashok Mitra

(2)R B Chari

(3)A R Nanda

(4)R A Gopalaswami

Correct Answer: R A Gopalaswami

32. The first modern regular census in India, was started in 1881 by ?

(1)  Lord Ripon

(2)  Lord Lytton

(3)  Lord Powell

(4)  Lord Clive

Correct Answer: Lord Ripon

33. The latest census commenced on ?

(1) 31 March, 2011

(2) 1 January, 2011

(3)1 May, 2010

(4)1 April, 2010

Correct Answer: 1 May, 2010

34. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

(1)Highest Sex Ratio – Kerala

(2) Lowest Sex Ratio – Bihar

(3) Highest Density – Delhi

(4) Lowest Density – Sikkim

Correct Answer: Lowest Density – Sikkim

35. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

(1)District with highest sex ratio – Mane, Puducherry

(2)District with lowest sex ratio – Daman, Daman and Diu

(3) District with highest Child sex ratio – Lahaul spiti, Himachal Pradesh

(4)District with least sex ratio – Karnal, Haryana

Correct Answer: District with least sex ratio – Karnal, Haryana

36. Which one of the following pairs

is/are not correctly matched ? 

(1) Highest ST Population – Mizoram

(2)Lowest ST Population – Goa

(3)Highest SC Population – Punjab

(4)Lowest SC Population – Haryana

Correct Answer: Lowest SC Population – Haryana

37. As per 2011 Census report, which among the following pairs is/are not correctly matched ?

(1)Hindus – 80.5%

(2)Muslims – 13.4%

(3)Christians – 2.3%

(4)Sikhs – 1.5%

Correct Answer: Sikhs – 1.5%

38.  As per 2011 census, the population of Hyderabad city ?

(1) 74.49 Lakhs

(2)75 .49 Lakhs

(3)76 .49 Lakhs

(4)77 .49 Lakhs

Correct Answer: 77 .49 Lakhs

39. As per 2011 census, Indian city with highest population ?

(1)Bangalore

(2) Calcutta

(3)Delhi

(4)Mumbai

Correct Answer: Delhi

40.  The Indian State with lowest density of population, according to 2011 census ?

(1) Arunachal Pradesh

(2) Himachal Pradesh

(3)Manipur

(4)Nagaland

Correct Answer: Arunachal Pradesh

41. The Indian Union Territory with lowest literacy rate, according to 2011 census ?

(1)Andaman – Nicobar

(2)Chandigarh

(3) Dadra and Nagar Haveli

(4)Puducherry

Correct Answer: Dadra and Nagar Haveli

42. The Indian State with highest density of population, according to 2011 census ?

(1)Bihar

(2)Kerala

(3) West Bengal

(4)Uttar Pradesh 

Correct Answer: Bihar

43. The population of India, according to 2011 Census ?

(1)  1,210,193,422

(2)  1,200,193,422

(3)  1,190,193,422

(4)  1,100,193,422

Correct Answer: 1,210,193,422

44. The Indian State with highest population, according to 2011 Census ?

(1)Andhra Pradesh

(2)Maharashtra

(3)West Bengal

(4)Uttar Pradesh

Correct Answer: Uttar Pradesh

 45. The Indian State with lowest population, according to 2011 Census ?

(1) Arunachal Pradesh

(2)  Mizoram

(3)  Nagaland

(4)  Sikkim

Correct Answer: Sikkim

46. The literacy rate of India, according to 2011 Census ?

(1)74.04%

(2)72.04%

(3)70.04%

(4)68.04%

Correct Answer: 74.04%

47.  The literacy of women in India, according to 2011 census ?

(1) 62.46%

(2) 63.46%

(3)64.46%

(4) 65.46%

Correct Answer: 65.46%

48.  The Indian State with highest literacy rate, according to 2011 census ?

(1)Goa

(2)Kerala

(3)Mizoram

(4)Tripura

Correct Answer: Kerala

49.  The Indian State with lowest literacy rate, according to 2011 census ? 

(1)Arunachal Pradesh

(2)Bihar

(3) Jharkhand

(4)Rajasthan

Correct Answer: Bihar

50. The Indian Union Territory in India with highest literacy rate, according to 2011 census ? 

(1) Andaman – Nicobar

(2)Chandigarh

(3)Lakshadweep

(4)Puducherry

Correct Answer: Lakshadweep

51. The urban population in India according to 2011 census ?

(1)  31.36%

(2)  32.36%

(3)  33.46%

(4)  33.36%

Correct Answer: 31.36%

52.Population of Hyderabad city, according to 2011 Census is ?

(1)  65.49 Lakhs

(2)  71.49 Lakhs

(3)  72.49 Lakhs

(4)  77.49 Lakhs

Correct Answer: 77.49 Lakhs

53.  The most populous city in India, according to 2011 Census, is ? 

(1)Bangalore

(2)Kolkata

(3) Mumbai

(4) New Delhi

Correct Answer: Mumbai

54. As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate is ?

(1)  Goa

(2)  Kerala

(3)  Mizoram

(4)  Tripura

Correct Answer :Kerala

55. As per 2011 census, the literacy rate in India is ?

(1)73.03%

(2)74.04%

(3) 75.05%

(4)76.06%

Correct Answere:74.04%

56. As per 2011 Census, females per 1000 males in India are ?

(1)940

(2)950

(3)960

(4)992

Correct Answer: 940

57.  Number of villages covered in 2011 Census of India is ?

(1)6,20,867

(2) 6,30,867

(3)6,40,867

(4)6,42,867

Correct Answer: 6,40,867

58.  As per 2011 Census, the total population of India is ?

(1)1,210,193,422

(2)1,310,193,422

(3)1,410,193,422

(4)1,110,193,422

Correct Answer: 1,210,193,422

59. As per 2011 Census, the literacy rate among males in India is ? 

(1) 71.05%

(2)72.02%

(3)73.03%

(4)74.04%

Correct Answer: 74.04%

60. As per 2011 Census, the rural population in India companies___ of the total population ?

(1)66.84%

(2)67.84%

(3)68.84%

(4) 69.84%

Correct Answer: 68.84%

 61.  As per 2011 Census, the State in India with highest urban population is ?

(1)Haryana

(2)Madhya Pradesh

(3) Maharashtra

(4)Uttar Pradesh

Correct Answer: Maharashtra

62. As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate was ?

(1)  Kerala

(2)  Tripura

(3)  Goa

(4)   Maharashtra

Correct Answer: Kerala

63.According to 2011 Census, Urban population in India comprises ?

(1)  31.36%

(2)  32.36%

(3)  33.36%

(4)  34.36%

Correct Answer: 31.36%

64.According to 2011 census, the number of cities/towns over 10 lakhs population each, in India is ?

(1)  33

(2)  43

(3)  53

(4)  63

Correct Answer: 53

65. According to 2011 census, Hyderabad occupies____ place in cities in term of population in India ?

(1)  5th Place

(2)  6th Place

(3)  7th Place

(4)  8th Place

Correct Answer: 6th Place

66.As per 2011 census, the literacy rate of Hyderabad district ?

(1)  74.96%

(2)  76.96%

(3)  79.96%

(4)  80.96%

Correct Answer: 80.96%

67.As per 2011 census, the literacy rate of Mahabood Nagar is ?

(1)  52.06%

(2)  54.06%

(3)  55.06%

(4)  56.06%

Correct Answer: 56.06%     

68. As per 2011 census, number of women per every 1000 men was in Andhra Pradesh?

(1) 982

(2) 972

(3)974

(4)992

Correct Answer: 992

69. According to 2011 census, the literacy rate females in India was ?

(1)  65.46%

(2)  67.66%

(3)  78.24%

(4)  82.14%

Correct Answer:65.46%

70. Women literacy rate in India, as per 2011 Census, is ?

(1) 63.46

(2)64.46

(3) 65.46

(4)66.46

Correct Answer: 65.46

71. Women to men ratio in India as per 2011 Census is ?

(1)920 : 1000

(2)930 : 1000

(3)940 : 1000

(4) 980 : 1000

Correct Answer: 940 : 1000

72.  Asper 2011 Census of India, percentage of the decadal growth of population (2011– 2011) ?

(1)12.28%

(2)17.19%

(3) 17.64%

(4)18.12%

Correct Answer: 17.64%

73. As per 2011 Census, female literacy rate in India is ?

(1)  58.75%

(2)  65.46%

(3)  79.92%

(4)  89.67%

Correct Answer: 65.46%

74. According to 2011 Census, Indian State in which maximum urban population lives is?

(1)Gujarat

(2)Kerala

(3)Maharashtra

(4)Tamil Nadu

Correct Answer: Maharashtra

75. Main worker according to the Census of India is a person who works for how many days in a year ?

(1)  180 days

(2)  183 days

(3)  186 days

(4)  189 days

Correct Answer:183 days

76. The first census was conducted in India in?

(1)1872

(2)1881

(3)1891

(4) 1901

Correct Answer: 1872

77. At Present Registrar General and Census Commissioner of India?

(1)P.Chidambaram

(2) G.K.Pillai

(3)C.Chandramouli

(4)G.E.Vahanvati

Correct Answer: C.Chandramouli

78. Second most populous country in the world?

(1)  China

(2)  India

(3)  USA

(4)  Indonesia

Correct Answer :India

79. Most populous state in India?

(1) Uttar Pradesh

(2)Maharashtra

(3)Bihar

(4)West Bengal

Correct Answere:Uttar Pradesh

80. Least populous state?

(1)  Sikkim

(2)  Mizoram

(3)  Arunachal Pradesh

(4)  Goa

Correct Answer: Sikkim

81. Most populous Union Territory?

(1)Delhi

(2)Puducherry

(3)Chandigarh

(4) Andaman & Nicobar Islands

Correct Answer: Delhi

82. Least populous Union Terri-tory?

(1)Lakshadweep

(2)Daman & Diu

(3)Dadra & Nagar Haveli

(4)Andaman & Nicobar Islands

Correct Answer: Lakshadweep

81.Thepopulation of India has increase decade 2001-11?

(1)171

(2)181

(3)191

(4)201

Correct Answer: 181

83. Density of population is defined as the number of persons per square ?

(1)  Millimetre

(2)  Centimetre

(3)  Decimetre

(4)  Kilometre

Correct Answer: Kilometre

85. As per Census 2011, the population density of India?

(1) 325

(2)382

(3)482

(4)582

Correct Answer: 382

86. As per Census 2011, the population density of Andhra Pradesh?

(1)277

(2) 308

(3)408

(4) 508

Correct Answer: 308

87. Which state has become the most densely populated state with 1102 persons per square kilometer?

(1) Bihar

(2)West Bengal

(3)Kerala

(4)Uttar Pradesh 

Correct Answer: Bihar

88. Which state has least densely populated state with 17 persons per square kilometer?

(1)Arunachal Pradesh

(2)Mizoram

(3)Sikkim

(4)Nagaland

Correct Answer: Arunachal Pradesh

89. As per Census 2011, India’s Sex Ratio is ?

(1)  933

(2)  940

(3)  1084

(4)  877

Correct Answer: 940

90.  Which state has the highest sex ratio?

(1)Kerala

(2) Haryana

(3) Andhra Pradesh

(4)Punjab

Correct Answer: Kerala

91.  Which state has the lowest sex ratio?

(1)Haryana

(2)Kerala

(3)Tamil Nadu

(4)Maharashtra

Correct Answer: Haryana

92.  As per Census 2011, Population growth rate for the period (2001-11) ?

(1) 21.65%

(2)17.64%

(3)18.12%

(4)17.19%

Correct Answer: 17.64%

93.  As per Census 2011, Andhra Pradesh density of population?

(1)  382

(2)  1102

(3)  17

(4)  308

Correct Answer:308

94. As per Census 2011, Andhra Pradesh Population growth rate for the period (2001-11) ?

(1)17.64%

(2)11.10%

(3)12.10%

(4)13.10%

Correct Answer: 11.10%

95.  Which of the following pairings is wrong (State & Sex Ratio) ?

(1)  Kerala – 1084

(2)  Andhra Pradesh – 992

(3)  Delhi – 866

(4)  Haryana – 893

Correct Answer: Haryana – 893

96. What was the estimated cost of Census 2011?

(1)11 Billion Rupees

(2)22 Billion Rupees

(3)11 Million Rupees

(4)1 Billion Rupees

Correct Answer: 22 Billion Rupees

97. Number of total number States/Union territories recorded in Census 2011 was?

(1)35

(2)  27

(3)  34

(4)  31

Correct Answer:35

98. Number of districts recorded in Census was?

(1)640

(2)740

(3)840

(4)550

Correct Answer: 640

99.  Which state according to the Census 2011 is most populous ?

(1)Uttar Pradesh

(2)Maharashtra

(3)Bihar

(4) West Bengal

Correct Answer: Uttar Pradesh

100. Which state/UT according to the Census 2011 is least populous?

(1)Daman and Diu

(2)Sikkim

(3)Lakshadweep

(4)A & N Islands

Correct Answer: Daman and Diu

101. Which state has recorded the highest sex ratio in state?

(1) Kerala

(2)Mizoram

(3) Haryana

(4)Punjab

Correct Answer: Kerala

102.As per 2011 Census, population in the age group 0-6 years in India’s total population ?

(1)13.12%

(2)14.12%

(3)15.12%

(4)16.12%

Correct Answer: 13.12%

103.India has_____% of the world’s geographical area and_____% of the world population ?

(1)4, 8%

(2)2.6, 16%

(3)2.4 16%

(4)3.2, 15%

Correct Answer: 2.4 16% 

Blood Relations Questions 26-50 Blood Relations Reasoning Questions 26-50 Direction...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "