Showing posts with label #Blood Relations Questions. Show all posts
Showing posts with label #Blood Relations Questions. Show all posts

Friday, October 17, 2025

Blood Relations Questions 26-50

Blood Relations Reasoning Questions 26-50

Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 4 Questions]
Avnish and Avni are sisters. Avanti is an unmarried son of Abish, Avanti has a brother in law Arti. Amrita is Avnish's nephew and has a brother Arun. Ankur has two daughters Ankit and Abha. Arti is father of Abha. Asha is the father of Arun. Asha is the brother-in-law of Avnish. Abish is the brother-in-law of Avni.
26. How is Ankit related to Avanti?
  • A. Daughter
  • B. Niece
  • C. Son
  • D. Brother
  • E. None of these
Abish
-
Avnish
Asha
-
Avni
Avanti
Ankur
-
Arti
Amrita
Arun
Ankit
Abha
Answer: B. Niece
Explanation: Following the final solution, we can say that Ankit is the niece of Avanti. Hence, the correct answer is option B.
27. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group which of the following is the one that does not belong to the group?
  • A. Ankur Avanti
  • B. Amrita Arun
  • C. Ankit Abha
  • D. Abish Asha
  • E. Avnish Avni
Answer: D. Abish Asha
Explanation: Following the final solution, we can say that Abish Asha is the one that does not belong to the group because of all the pairs Abish Asha is only pair which is not of siblings. Hence, the correct answer is option D.
28. How is Abha related to Abish?
  • A. Grandmother
  • B. Grandfather
  • C. Daughter
  • D. Son in law
  • E. None of these
Answer: E. None of these
Explanation: Following the final solution, we can say that Abha is the granddaughter of Abish. Hence, the correct answer is option E.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 2 Questions]
X @ Y means X is son of Y
X # Y means Y is father of X
X? Y means Y is daughter of X
X! Y means X is mother of Y
X * Y means X is brother of Y.
29. How is W related to K for the following expression? J@K!T*W?X#Z.
  • A. Sister
  • B. Daughter
  • C. Son
  • D. Brother
  • E. None of these
K
-
Spouse
J
T
W
X
Z
Answer: B. Daughter
Explanation: Brief: J is the son of K. K is the mother of T. T is the brother of W. X is the daughter of W. Z is the father of X. Inference: X is the daughter of W. Z is the father of X. Then W is the wife of Z. Thereby, W is the daughter of K. Hence, option B is correct.
30. How is T related to Z, for the following expression? A*D!Z!P@K*T
  • A. Sister-in-law
  • B. Daughter-in-law
  • C. Son-in-law
  • D. Brother-in-law
  • E. Data Inadequate
Answer: E. Data Inadequate
Explanation: Brief: A is the brother of D. D is the mother of Z. Z is mother of P. P is son of K. K is the brother of T. Inference: Z is mother of P. P is son of K. Then K is husband of Z. K is the brother of T. Here, gender of T cannot be determined. Therefore, T is either sister-in-law or brother-in-law of Z. Thus option E is the correct answer. Hence, option E is correct.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 3 Questions]
Nine persons were standing in a photograph these persons were related to each in some way. Either both or none of the parents of a child were there in the photograph.
Sonu was the father of Beenu, who had 2 children. Raja was the only daughter of Beenu but Beenu was not the mother of Raja. Koko was the only sister-in-law of Ninu. Ninu was the only sibling of Beenu. Ninu's wife had only one child. Tinu was the granddaughter of Kiku who was the mother-in-law of Bala. Shalu was the son of Kiku's daughter-in-law.
31. How was Bala related to Shalu?
  • A. Mother
  • B. Brother
  • C. Son
  • D. Aunt
  • E. Father
Kiku
Sonu
Bala
Ninu
Koko
Beenu
Shalu
Raja
Tinu
Answer: D. Aunt
Explanation: Following the final solution, we can say that Bala was the Aunt of Shalu. Hence, the correct answer is option D.
32. How was Koko related to Ninu’s wife?
  • A. Koko was Ninu’s wife.
  • B. Brother in law
  • C. Daughter
  • D. Aunt
  • E. Sister in law
Answer: E. Sister in law
Explanation: Following the final solution, we can say that Koko was the Sister in law of Ninu’s wife. Hence, the correct answer is option E.
33. How many female members are there in the family?
  • A. 3
  • B. 4
  • C. 5
  • D. 6
  • E. Can’t be determined
Answer: C. 5
Explanation: Following the final solution, we can say that there are 5 female members in the family. Hence, the correct answer is option C.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 3 Questions]
Daya, who is child of Subh, is married to Prem. Bala is daughter of Subh. Subh is paternal grandfather of Geet. Rathi is only son of Daya. Prem has three children & one of them is married to Nupur. Nupur is sister-in-law of Honey. There were only 8 persons in the family.
34. How is Daya related to Nupur?
  • A. Daughter
  • B. Sister
  • C. Mother in law
  • D. Husband
  • E. Father in law
Subh
Daya
-
Prem
Bala
Rathi
Honey
Geet
Nupur
Answer: E. Father in law
Explanation: Following the final solution, we can say that Daya is the father in law of Nupur. Hence, the correct answer is option E.
35. How is Honey related to Bala?
  • A. Aunt
  • B. Son
  • C. Daughter
  • D. Niece
  • E. Brother
Answer: D. Niece
Explanation: Following the final solution, we can say that Honey is the niece of Bala. Hence, the correct answer is option D.
36. How many male member(s) are there in the family?
  • A. Two
  • B. Three
  • C. Four
  • D. Five
  • E. Can’t be determined
Answer: B. Three
Explanation: Following the final solution, we can say that there are three male members in the family. Hence, the correct answer is option B.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 3 Questions]
In a family of seven members, Vaak is the paternal aunt of Cand. Mahe is the child of Rafi. Kalp is the father-in-law of Labh. Abhi is the grandmother of Mahe. Cand is the brother-in-law of Labh, who is not the mother of Mahe. Abhi is sister-in-law of Vaak. Rafi is not sibling of Vaak. Kalp is also the member of the family.
37. If Zaid is the only son of Labh, then how is Mahe related to Kalp?
  • A. Niece
  • B. Sister
  • C. Daughter
  • D. Granddaughter
  • E. Can’t be determined
Kalp
-
Abhi
Vaak
Cand
-
Labh
Rafi
Mahe
Answer: D. Granddaughter
Explanation: The following common explanation, we get "Granddaughter". If Zaid is only son of Labh, then Mahe is the daughter of Labh and Mahe is the granddaughter of Kalp. Hence, option D is correct.
38. If Cand is married to Bati, then how Abhi related to Bati?
  • A. Mother
  • B. Aunt
  • C. Mother-in-law
  • D. Niece
  • E. Can’t be determined
Answer: C. Mother-in-law
Explanation: The following common explanation, we get "Mother - in - law". Abhi is Mother-in-law of Bati. Hence, option C is correct.
39. How is Mahe related to Vaak’s brother?
  • A. Son
  • B. Daughter
  • C. Grandson
  • D. Granddaughter
  • E. Can’t be determined
Answer: E. Can’t be determined
Explanation: The following common explanation, we get "Cannot be determined". Vaak’s Brother is Kalp. Mahe gender is cannot be determined. So Mahe may be either Grandson or Granddaughter. Hence, option E is correct.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 1 Question]
40. If Mony is mother of Gaya, who is daughter of Reet and Somu is grandfather of Babu, who is sister of Gaya also Heer is brother of Mony and son of Somu then how is Reet related to Somu?
  • A. Brother in law
  • B. Son
  • C. Daughter
  • D. Son in law
  • E. Mother in law
Somu
Heer
Mony
-
Reet
Gaya
Babu
Answer: D. Son in law
Explanation: We have, Mony is mother of Gaya, who is daughter of Reet and Somu is grandfather of Babu, who is sister of Gaya also Heer is uncle of Babu and son of Somu. Using the above information, we can draw a following blood chart: Here, we can say that Reet is the son in law of Somu. Hence, the correct answer is option D.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 3 Questions]
There are nine members A to I are in their family. A is mother-in-law of E and sister-in-law of C. B is father of D. F and D are sister-in-law of each other. The person I is the niece of E and C is the paternal aunt of D. The relationship of B and D is same as that of H and I. G is the mother of F and she has one daughter and one son.
41. How is H related to G?
  • A. Brother-in-law
  • B. Sister-in-law
  • C. Daughter-in-law
  • D. Son-in-law
  • E. Father-in-law
G
A
C
B
-
F
H
D
E
I
Answer: D. Son-in-law
Explanation: The following common explanation, we get "Son - in - law". H is son-in-law of G. Hence, option D is correct.
42. If C is married to J, then how is B related to J?
  • A. Sister-in-law
  • B. Daughter
  • C. Son
  • D. Brother
  • E. Brother - in – law
Answer: E. Brother - in – law
Explanation: The following common explanation, we get "Brother - in - law". B is Brother-in-law of J. Hence, option E is correct.
43. If M is the son of E, then how G is related to M?
  • A. Father
  • B. Mother
  • C. Grandmother
  • D. Grandfather
  • E. None of these
Answer: C. Grandmother
Explanation: The following common explanation, we get "Grandmother". G is Grandmother of M. Hence, option C is correct.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 3 Questions]
There are eight members P to W in a three generation family. There is only one person in third generation and three couples in the family. There are equal number of males and females. V, who is married, is the only uncle of T. Q is the mother-in-law of S. P is the brother-in-law of W. W is a female and is not married. P has only one son and is not V. P’s only son is married to S. U is not Q’s son. V is from second generation of the family. S has no sibling.
44. Who among the following is wife of V?
  • A. S
  • B. Q
  • C. R
  • D. U
  • E. None of these
P
-
Q
W
V
-
U
R
-
S
T
Answer: D. U
Explanation: The following common explanation, we get "U is the wife of V". Hence, option D is correct.
45. How is P related to U?
  • A. Brother
  • B. Mother
  • C. Father
  • D. Father-in-law
  • E. None of these
Answer: C. Father
Explanation: The following common explanation, we get "P is the father of U". Hence, option C is correct.
46. How is T related to U?
  • A. Niece
  • B. Nephew
  • C. Brother
  • D. Cousin
  • E. None of these
Answer: B. Nephew
Explanation: The following common explanation, we get "Nephew". Hence, option B is correct.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 3 Questions]
Six people – A, B, P, Q, X and Y each uses a phone of different brand – Intex, Honor, Xiaomi, Nokia, Oppo and Vivo but not necessarily in the same order. All of them were related to each other in some way such that there were only two married couples in the family.
One who uses Oppo is the grandfather of Y, who uses Intex. Q, who uses Honor is married to A. P, who uses Nokia is married to the one who uses Xiaomi. B is the mother of X and Y.
47. How is the one who uses Nokia related to the one who uses Vivo?
  • A. Mother
  • B. Father
  • C. Brother
  • D. Grandmother
  • E. Can't be determined
A (Oppo)
-
Q (Honor)
P (Nokia)
-
B (Xiaomi)
X (Vivo)
Y (Intex)
Answer: B. Father
Explanation: Following the final solution we can say that one who uses Nokia is the father of the one who uses Vivo. Hence, the correct answer is option B.
48. Which brand of phone does X use?
  • A. Oppo
  • B. Xiaomi
  • C. Honor
  • D. Vivo
  • E. Can't be determined
Answer: D. Vivo
Explanation: Following the final solution we can say that X uses Vivo. Hence, the correct answer is option D.
49. Which of the following phone is used by the husband of the one whose child uses Xiaomi?
  • A. Oppo
  • B. Nokia
  • C. Honor
  • D. Vivo
  • E. Can't be determined
Answer: A. Oppo
Explanation: Following the final solution we can say that the husband of the one whose child uses Xiaomi uses, Oppo. Hence, the correct answer is option A.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given beside. [Set of 1 Question]
50. Soni is brother of Moni, Daya is sister of Moni, and Bala is father of Charu, who is brother of Daya if Moni is son of Roop then how is Bala related to Roop?
  • A. Wife
  • B. Husband
  • C. Son
  • D. Mother in law
  • E. Brother in law
Roop
Moni
Soni
Bala
Daya
Charu
Answer: B. Husband
Explanation: Using the given hints we can create a following blood chart: In the above blood chart it can clearly be seen that Bala is the husband of Roop. Hence the correct answer is option B.

Inequality Reasoning Questions Inequality Reasoning Questions Questions 46-5...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "