Tuesday, October 14, 2025

Verbal Reasoning Quiz

Verbal Reasoning Quiz

Score: 0/25

There are eight persons – Mita, Niya, Om, Pari, Qiya, Rati, Shri, and Tiya. All of them are sitting in a straight row and are facing in the South direction but not necessarily in the same order. There are only two persons between Rati and Pari. The number of persons between Qiya and Mita is same as the number of persons between Pari and Shri. Om is not a neighbor of Shri who is immediate left of Niya. Qiya is second to the left of Rati who is fourth from the right corner. Mita sits at any corner of the row. Tiya sits immediate right of Qiya.

1. How many persons are seated to the left of Niya?

Correct Answer: C. Four

2. Four of the following five are alike in some way and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: B. Rati

3. Who among the following is/are immediate neighbour(s) of Qiya?

Correct Answer: C. Both A and B

4. Who among the following sits second to the left of the person who sits third from the right end?

Correct Answer: B. Tiya

5. Who among the following sits third to the left of Rati?

Correct Answer: D. Mita

Nine persons Anu, Bablu, Cheenu, Dona, Esha, Faria, Gaurav, Harish, and Ishita are sitting in a row and all are facing north. It is known that Cheenu sits exactly in the middle and there is no person to the right of Ishita. Dona is fourth to the right of Faria. Gaurav and Harish are sitting next to each other. Esha is the neighbor of Dona but not of Cheenu. Harish doesn't sit at any extreme corner. Dona is not sitting adjacent to either Cheenu or Ishita. Anu is second to the right of Harish.

6. Who is sitting to the immediate left of Cheenu?

Correct Answer: E. None of these

7. Who is sitting between Bablu and Esha?

Correct Answer: E. None of these

8. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?

Correct Answer: E. Esha and Ishita

9. Who is sitting third to the right of Harish?

Correct Answer: B. Dona

10. Who is sitting at the left most seat of the row?

Correct Answer: B. Bablu

Ten friends Shiv, Anant, Rajat, Ankit, Vishal, Vijay, Shivam, Sanju, Karan, and Tappu sit around a rectangular table such that two persons sit along each length of the table, one person sits along each breadth of the table, and one person sits at the corner. Each of them faces towards the table. Anant, Vishal, and Tappu sit in the same row. Shiv and Vijay sit in the same row. Vishal and Karan sit at the corner but they do not sit in the same row. Shivam sits opposite to Sanju and Anant sits opposite to Ankit but none of them sits at the corner and exactly two of them sit along the length. Sanju sits third to the right of Karan and is adjacent to Vijay. Vishal is not a neighbour of Vijay.

11. Who sits to the immediate left of Vijay?

Correct Answer: C. Sanju

12. Four of the following five are alike in some way and hence form a group. Which of the following is the one that does not belong to the group?

Correct Answer: E. Tappu

13. Who among the following was sitting third to the left of Shivam?

Correct Answer: A. Ankit

14. What is the minimum number of persons sitting between Tappu and Shivam?

Correct Answer: D. Two

15. Who among the following was sitting second to the right of Rajat?

Correct Answer: C. Vijay

Eight boxes of different colors viz. Red, Black, White, Yellow, Violet, Brown, Grey, and Pink are placed at equidistance on a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order. Their weights (in kg) are – 19, 23, 26, 28, 31, 38, 43, and 49, again not necessarily in the same order. Black box is third to the left of the box weighing 38 kg. Grey box is third to the left of Yellow box. The box weighing 38 kg is a neighbor of both Brown box and Grey box. Brown box is second to the left of Grey box. Pink box is second to the right of Red box. Box weighing 49 kg is second to the left of Violet box. Only one box is there between Yellow and White boxes. Black box which is the fourth highest weighted box in the group is immediately heavier than Violet box but immediately lighter than Red box. White box is neither the heaviest nor the lightest. Yellow box is of 26 kg. Pink box’s weight is not an even number. The box weighing 26 kg and 19 kg are not immediate neighbors. The sum of White box and Brown box is 62 kg.

16. Which among the following boxes is placed between the box weighing 38 kg and the pink box?

Correct Answer: E. None of these

17. If the positions of Brown and Grey boxes are interchanged then which among the following is true?

Correct Answer: C. Either I or III

18. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Correct Answer: D. Red Box

19. Sum of the weight of which of the following pairs comes to 74 kg?

Correct Answer: C. Black and White

20. Which of the following boxes is the third lightest?

Correct Answer: D. Pink box

Eight persons – A, B, C, D, P, Q, R, and S are sitting in a row in which some of them are facing north while some of them are facing south. Only 3 persons sit to the left of R. 3 persons sit between R and Q. B is 2nd to the left of Q. More than 2 people sit between B and S. D is 2nd to the left of S. Neighbours of R are facing south. Neighbours of P face the same direction. C is 2nd to the right of A. A and P face opposite directions and similarly B and Q face opposite directions too.

21. How many person(s) sit to the left of P?

Correct Answer: B. 2

22. Who among the following is third to the right of B?

Correct Answer: A. R

23. Which of the following combinations correctly show the neighbour(s) of D?

Correct Answer: D. P, R

24. Who among the following sits at the extreme left end of the row?

Correct Answer: D. A

25. How many person(s) sit between D and A?

Correct Answer: D. 4

No comments:

Post a Comment

Blood Relations Questions 26-50 Blood Relations Reasoning Questions 26-50 Direction...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "