Monday, September 27, 2021

फल/सब्जी में रंग/गंध और स्वाद के लिए जिम्मेदार रसायन/Chemicals responsible for color/odor and taste in fruits/vegetables

क्र. फल/सब्जी रंग/गंध/स्वाद प्राप्त होने के लिए जिम्मेदार रसायन
1. 🍅टमाटर मे लाल रंग लाइकोपिन
2. 🍐आंवला मे कसैलापन टैनिन
3. 🥜बादाम मे कडुवाहट एमाइलेडिन
4. 🥑पपीता मे पीला रँग केरिक्जेन्थिन
5. 🌶️मिर्च मे चरपराहाट केप्सेसिन
6. 🥒खीरा मे कडुवाहट कुकुर बिटेसिन
7. 🍈करेले मे कडुवाहट मेमोर्डिकोसाइट
8. 🍄प्याज मे लाल रंग एन्थोसाइनिन
9. 🍋प्याज मे पीला रंग क्वेरसिटीन
10. 🥕गाजर मे नारँगी रंग कैरोटिन

No comments:

Post a Comment

LTC Rules FAQs

1➤ Definition of Family for the purpose of availing LTC facility [as defined in Rule 4(d) of CCS(LTC) Rules, 1988] 👁 Show Answer => R...

PROMISEDPAGE

Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

BEST OF LUCK

"HAVE A NICE DAY "