क्र. | फल/सब्जी | रंग/गंध/स्वाद प्राप्त होने के लिए जिम्मेदार रसायन |
---|---|---|
1. | 🍅टमाटर मे लाल रंग | लाइकोपिन |
2. | 🍐आंवला मे कसैलापन | टैनिन |
3. | 🥜बादाम मे कडुवाहट | एमाइलेडिन |
4. | 🥑पपीता मे पीला रँग | केरिक्जेन्थिन |
5. | 🌶️मिर्च मे चरपराहाट | केप्सेसिन |
6. | 🥒खीरा मे कडुवाहट | कुकुर बिटेसिन |
7. | 🍈करेले मे कडुवाहट | मेमोर्डिकोसाइट |
8. | 🍄प्याज मे लाल रंग | एन्थोसाइनिन |
9. | 🍋प्याज मे पीला रंग | क्वेरसिटीन |
10. | 🥕गाजर मे नारँगी रंग | कैरोटिन |
WELCOME TO PROMISEDPAGE
SMART LEARNING BLOG
HOME
Monday, September 27, 2021
फल/सब्जी में रंग/गंध और स्वाद के लिए जिम्मेदार रसायन/Chemicals responsible for color/odor and taste in fruits/vegetables
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Consumer Rights Class 10 MCQ Test
Consumer Rights Class 10 Quiz Please fill the above data! Start The Quiz coin : 0 Next question See Your Result Name : Apu Roll :...
No comments:
Post a Comment