Tuesday, February 2, 2021

 GK Questions and Answers on Everyday Science

1.Which one of the following waves are used by the common TV remote control?

A.Radio waves

B.Lasers

C.Infrared waves

D.Ultrasonic waves

Ans. C

2.Given bellow are the psychological manifestations of noise pollution.

(i)Constriction of blood vessels

(ii)Increase in the rate of heart beat

(iii)Digestive spasms

(iv)Dilation of pupil of the eye

Select the correct options

A.(i) and (ii) are correct

B.(i) and (iii) are correct

C.(ii) and (iv) are correct

D.(i), (ii), (iii) and (iv) are correct

Ans. D

3.Which gas is safe and an effective extinguisher for all confined fires?

A.Nitrogen dioxide

B.Carbon dioxide

C.Sulphur dioxide

D.Nitrous Oxide

Ans. B

4.Which one of the following statements is incorrect about laser?

A.It is a technique for producing intense beams of light, ultraviolet or infrared radiation of different wavelength.

B.Even in diamond laser beam can drill a hole.

C.A variety of lasers have been made from solids like the ruby crystal and semi conducting materials, liquids and gases.

D.All waves in laser, travel in phase.

Ans. A

5.Which one of the following elements the drum of a Photostat machine is made up of:

A.Aluminium

B.Selenium

C.Barium

D.Caesium

Ans. B

6.If we say the child has an IQ of 100, what does this means?

A.The performance of the child is below average.

B.The performance of the child is above average.

C.The mental age of the child is equal to his actual age.

D.The performance of the child cannot be better.

Ans.  C

7.Which bacteria is responsible for the formation of curd?

A.Lactic acid bacteria

B.Lactobacillus Acidophillus

C.Lactobacillus aureus

D.Bacillus radicicola

Ans. B

8.Which one of the following bacteria present in the soil produces a peculiar smell if it rains on perched soil?

A.Streptomycetes

B.Staphymycetes

C.Diplomycetes

D.Micrococcus

Ans. A

9.In poorly ventilated buildings which one of the following inert gases can be accumulated?

A.Helium

B.Neon

C.Argon

D.Radon

Ans. D

10.Honey is sweeter than cane sugar or corn syrup. Which one of the following carbon sugars is responsible for this?

A.Dextrose

B.Levulose

C.Sucrose

D.Fructose

Ans. B

  • Important Protocol Full Form
  • भारत के अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे
  • भारत की जनगणना 2011
  • सल्तनत काल की प्रमुख रचनाएँ (Sultanate Period Books)
  • No comments:

    Post a Comment

    CCS Commutation of Pension Rules 1981 MCQ Quiz Time Left: 60:00 Score: 0 Question ...

    PROMISEDPAGE

    Quiz on "AZAD HIND FAUJ" UPLOADED. TYR IT.

    BEST OF LUCK

    "HAVE A NICE DAY "